Guilford Colonial
Addition & Kitchen Renovation
2018-08-15T13:57:38+00:00

Project Description

Project Overview

This lovely 100 year old colonial home in Guilford was impressive, except for the fact that it’s floor plan was not designed for an active family of four living and enjoying the house in 2017. Pain points for our clients- who also entertained a lot- included a kitchen that was on the opposite side of the house to the family room. They also felt the property lacked a “true gathering space” for family and friends. Our client was determined to create an open floor plan for the first floor that remained true to the historical integrity of the home while at the same time provided the kind of living space their active family required. The project included redesigning the entire first floor – which included an addition- a “from scratch” kitchen, new floors and windows and customized details that made this space truly “theirs.”

Award Winning

Unique features in the design include a heated bluestone floor, a material typically reserved for outdoor spaces; an elegant fireplace with a reclaimed wood mantle, custom trimwork to match the original trim throughout the house; a repurposed, original eyebrow roof, and exquisite Flemish Bond masonry work on the exterior that blended perfectly with the original finish of the home. In the new mudroom, under the shiplap ceiling, we installed an HVAC unit which the client can easily access if necessary.

We are also happy to report this was a “national award winning project’ for us. Our preferred cabinetry vendor, Crystal Cabinets, gives one award each year to a vendor who delivers exceptional work with their product. Smithouse won first place because of the beauty of the cabinet install and the creative use of space. Project Manager Shawn Saffran said, “We did a lot of cool things to maximize storage opportunities with these cabinets. With the client’s inclusion of lots of new windows, we lost a lot of wall area that might have otherwise been used to hold additional cabinets.”

CUSTOMER TESTIMONIAL:
“We found the weekly status meetings so helpful and really appreciated the collaborative approach. It really made the construction process fun.”

SCOPE OF WORK:

  • Addition and kitchen renovation

PROJECT MANAGEMENT:

  • Shawn Saffran
  • Dave Stevens

ARCHITECTURE:

DESIGN:

  • Smithouse

CABINETRY:

  • Crystal

PHOTOGRAPHY: