Historic Roland Park
Laundry and Bath Renovation
2019-01-25T18:54:05+00:00

Project Description

Project Overview

This historic Roland Park home was an awesome project from start to finish. Wallpaper selections. Custom storage and carpentry. Our client’s dog happily chewing on his toy right on our feet during progress meetings.

We enclosed the second floor porch and converted it into a spacious laundry room, making it a convenient location to the bedrooms. After stabilizing the structure from some old termite damage, we were happy to see that we could still salvage and reinstall the original heart pine floor. Tons of storage space was added, and our carpenter built a sizable laundry bench. Now, doing laundry will be fun! Okay, okay, as fun as doing laundry can be.

There were a couple challenges with the kids bath. But hey, we like brain games at Smithouse. The first was how to get a 300 lb. cast iron tub into the space on the second floor. We hoisted it through the porch window by utilizing a track frame and a come along winch. That was just plain cool to see. The second was how to achieve a high gloss sheen in a custom color for the light fixture and mirror frame. Fun fact, auto body shops are capable of painting more than automobiles.

Our client’s request for the master bath was to get creative with the storage while still keeping the integrity of the design concept. This was accomplished through a hidden hamper and a custom pullout to hold styling tools in the vanity, a custom inset shelf in the shower, and extra cabinetry in the toilet room. The beautiful wallpaper and tile work prompted some oohs and ahhs.

Smithouse’s design and field teams have to manage their part of the project while seamlessly working in tandem. Our online project dashboard kept us all on the same page and provided important information, photos, and updates to the client. Upon completion, our entire team all said the same thing, “The clients were a dream to work with!”

CLIENT TESTIMONIAL:
“Going into this project of redoing two bathrooms and enclosing a screened-in porch to create a laundry + living space (and eventually a children’s playroom), we were pretty overwhelmed, as it involved a lot of detail and decision making for our first ever construction experience. Smithouse made the process incredibly manageable by having multiple meetings leading up to the start of the project, as well as throughout. Each meeting focused on specific items and tasks, making the scale of the project feel less overwhelming. We felt updated every step of the way and loved their interactive online dashboard that provided daily photo updates and “to do” list items. They kept the house incredibly clean despite the renovation so that we were able to live in the house throughout construction. They were also incredibly friendly, trustworthy, and began to feel like family by the end of the project. We’re hoping to redo our kitchen next!”

SCOPE OF WORK:

  • Laundry room
  • Master bath
  • Kids bath

PROJECT MANAGEMENT:

  • Andy McGrath
  • Darin Rayzor

DESIGN:

  • Smithouse

CABINETRY:

  • Crystal
  • Laundry bench built by Smithouse

PHOTOGRAPHY:

  • Virtuance